زبان بدن

چگونه دروغ و دروغگو را تشخیص دهیم؟

دروغ و دروغگو

چگونه دروغ و دروغگو را تشخیص دهیم

 

فرض کنید در حالی که لبخند بر لب دارید با دوستتان مواجه شوید و سپس به او بگویید که احساس غمگینی دارید، آیا حرفتان را باور میکند؟

خیر هیچ وقت باور نمیکند چون می تواند لبخند را بر روی لبانتان ببیند. به عبارت دیگر او متوجه تناقض میان کلام شما و حالات صورتتان می شود. درست است، ممکن است به این فکر کنید که هیچکس در زمان غمگین بودن نمیخندد؛ موضوعی که قصد دارم درباره آن صحبت کنم نیز در همین ارتباط است اما در مورد تناقض های آگاهانه نمی خواهم صحبت کنم، بلکه صحبت من درباره ی تناقض های نا آگاهانه است.

ضمیر ناخود آگاه شما خیلی از فعالیت های شما را به صورت غیر ارادی کنترل میکند، مواردی مانند نفس کشیدن ، عرق کردن ، تپش قلب و غیره….

وقتی یک فرد میخواهد دروغ بگوید معمولا سعی میکند حالات چهره و تن صدایش را کنترل کند اما در عین حال ضمیر ناخود آگاهش دارد نشانه های غیر ارادی دیگر را کنترل میکند، مواردی مثل زبان بدن (معانی حرکات اعضای بدن) و یا میزان و تعداد تنفس.

اگر فردی مشغول دروغ گفتن باشد این نشانه های ناخود آگاه می تواند به شما کمک کند تا دروغگویی او را تشخیص دهید.

اگر جملات فردی با نشانه های ناخود آگاهش سازگار بود پس او دارد راست میگوید و در غیر این صورت او در حال دروغ گفتن است.

این مقاله درباره ترفندهای حسی و یا منطقی نیست بلکه به شما شیوه های تشخیص دروغ بر اساس مفاهیم عمیق روانشناسی و حقایق اثباتی را آموزش میدهد.

 

نشانه هایی که دست دروغگو را  رو میکند

 

در زیر با نشانه هایی که برای شناسایی دروغگو باید جستجو کنید آشنا میشوید:

زبان بدن:  افرادی که در حال دروغ گفتن هستند معمولا کف دستان خود را پنهان میکنند و صاف و شق روی صندلی نمی نشینند. آنها معمولا از ارتباط مستقیم چشمی در هنگام دروغگویی پرهیز میکنند و اگر در هنگام دروغ گفتن احساس بدی پیدا کنند ممکن است زبان بدنشان به سوی حرکات منفی سوق داده شود. حرکات منفی به آن دسته از عکس العمل های بدنی گفته میشود که بیانگر حقایق منفی مثل استرس، اضطراب، دروغگویی، پنهان کاری و غیره است.

 

توجه به چشم ها: بر اساس علم ان ال پی (برنامه نویسی زبان عصبی) جهت هایی که چشم به آن سو حرکت میکند نشانگر فعل و انفعالاتی است که همزمان در مغز انجام میگیرد. به عنوان مثال نگاه کردن به سمت بالا-چپ به این معناست که شما در حال ساختن یک خیال در ذهنتان هستید و زمانی که شما به سمت بالا-راست نگاه میکنید در حال به خاطر آوردن یک خاطره هستید. حالا چگونه از این ترفند استفاده کنیم؟ فکر کنید از کسی سوالی پرسیده اید و متوجه میشوید که سمت نگاهش به سوی بالا-چپ میرود این احتمال وجود دارد که آن شخص در حال ساختن یک تصویر برای دروغیست که میخواهد بگوید. این یکی از نشانه هایی است که نشان میدهد احتمالا آن فرد دارد دروغ میگوید.

 

داستان های متناقض: اگر فردی در حال دروغ گفتن باشد ممکن است هر بار که آن داستان یا اتفاق را بازگو میکند کمی با تغییر تعریف کند. فرد دروغگو بعضی کلمات را فراموش میکند یا مطالبی کاملا جدید به داستان اضافه میکند و یا چیزی را که دفعه قبل با تاکید بیان کرده حذف میکند؛ این یک نشانه است که فرد در حال دروغ گفتن است.

 

احساس اضطراب: تقریبا هرکسی که دروغ میگوید احساس اضطراب دارد. شدت اضطراب بستگی به حرفه ای بودن فرد دروغگو دارد. برای تشخیص دروغگو سعی کنید این حالت از اضطراب را در نظر بگیرید؛ به همین منظور تا میتوانید درباره آن موضوع صحبت را ادامه دهید تا افزایش اضطراب در آن فرد را بسنجید.

 

اجتناب از موضوع: فردی که میخواهد چیزی را پنهان کند معمولا سعی میکند از مطرح شدن آن موضوع در بحث جلوگیری کند. سعی کنید غیر مستقیم درباره هر چیزی که به آن موضوع مربوط است صحبت کنید، خواهید دید فرد دروغگو تلاش میکند موضوع را عوض کند. فرد دروغگو تمام صحبت هایی را که ممکن است به سمت برملا شدن دروغ هایش برود منحرف میکند و از پرداختن به آنها طفره میرود.

 

عدم اطمینان: فردی که در حال دروغ گفتن است معمولا احساس اعتماد به نفسش متزلزل میشود مگر اینکه یک مامور ویژه باشد که بطور حرفه ای برای دروغگویی آموزش دیده باشد. تن صدایش کمی آرومتر میشود و گاها ممکن است دچار لرزش شود همچنین نشانه هایی از کمتر شدن اعتماد بنفس در وی پدیدار میشود.

 

صحبت کردن با سرعت کم و دقت زیاد: معمولا وقتی دروغگو میخواهد دروغ بگوید در حین صحبت کردن مجبور است اتفاقات و وقایع مختلف را با هم ترکیب کند. نتیجه این عمل آن است که فرد دروغگو با سرعت کمتری صحبت میکند و دقت فراوانی دارد که از جمله های  متناقض استفاده نکند به همین دلیل هنگام صحبت کردن به دفعات دچار مکث میشود تا فکر کند چه میخواهد بگوید.

 

نکته نهایی در تشخیص دروغگو

این نکته بسیار مهم است که بدانید متغیرهای دیگر زیادی در این فرایند دخیل هستند، بنابراین پیشنهاد می کنم از این روش ها تنها برای تصمیم گیری استفاده کنید و نه برای قضاوت دیگران. به عنوان مثال، اگر شک دارید کسی دروغ میگوید باید ببینید آیا هیچ یک از این نشانه ها وجود دارند؟ و هرچه نشانه های بیشتری پیدا کنید احتمال آنکه آن فرد واقعا دروغگو باشد بیشتر است. خدایی ناکرده اینطور نشود که با دیدن اولین نشانه، به هر کسی تهمت دروغگویی بزنید.

 

سامان گرانمهر – محقق و پژوهنده

 

نوین روان یک وب سایت ساده ی مقاله نیست همچنین جایی نیست که مطالب و روش های کم محتوا و سطحی پیدا کنید بلکه نوین روان فضاییست تا شما با تکنیک های موثر روانشناسی در فرمتی واضح و قابل فهم آشنا شوید. کتاب چگونه کسی را عاشق خود کنیم توسط سامان گرانمهر در سایت نوین روان منتشر شده است؛ این کتاب به طور چشمگیری شانس شما را برای عاشق کردن کسی که دوستش دارید، افزایش می دهد.

 

برای اطلاع از آخرین مطالب سایت نوین روان عضو کانال تلگرام نوین روان شوید:  عضویت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.